1994 Zie hier de oorlog
De OORLOGS KRANTEN 5 januari 1994
Zie hier de oorlog!
De documenten die u op dit moment in handen krijgt, zijn de complete edities van De Telegraaf en de Nieuwe Rotterdamsche Courant, precies zoals ze verschenen op de dag waarop ons land door de Tweede Wereldoorlog letterlijk werd wakker geschud. Geen woord, geen letter werd gewijzigd. En dit is nog maar het begin! Vanaf nu kunt u tweeënvijftig weken lang het verhaal van de oorlog meemaken zoals het in de Nederlandse kranten werd verteld.
Na de Duitse overwinning besloten de meeste uitgevers en journalisten hun werkzaamheden voort te zetten.
Hoewel sommigen onder hen heulden met de bezetter, voerden de meeste journalisten een aanwezigheidspolitiek. Hiermee wilden ze voorkomen dat hun kranten in handen zouden vallen van Duitsgezinde extremisten.
Toch heeft dit niet kunnen verhinderen dat de Nederlandse pers al in de eerste oorlogsmaanden een propaganda-instrument werd van nazi-Duitsland. Degenen die hun leven waagden door via allerlei clandestiene bladen de andere kant van de waarheid te verspreiden, waren genoodzaakt onder te duiken.
Hoe het ook zij, al deze publikaties werden verspreid tijdens een wereldconflict zonder weerga en zonder voorspelbare uitkomst. Elk op hun manier geven ze een beeld van de wereld- brand: de Blitzkrieg, de nazi-terreur, Barbarossa, de oorlog in Nederlands-Indië, Pearl Harbor, de collaboratie, Auschwitz, Stalingrad, D-Day, Dolle Dinsdag, de Hongerwinter, de Bevrijding, Hirosjima.
Maar er is meer. De kranten van toen hadden het ook over een oorlog, die vaak door de officiële geschiedenis over het hoofd wordt gezien: de oorlog van de mensen.
De kranten van de Tweede Wereldoorlog tonen ons eveneens het beeld van een vertwijfelde bevolking die, verscheurd door honger, verdriet angst en woede, dag in dag uit moest vechten voor haar bestaan. Maar tegelijkertijd bleven de mensen moppen tappen en de helden van de Elfstedentocht bewonderen.
Door deze historische documenten eindelijk weer openbaar te maken, brengen De Oorlogskranten de donkerste dagen van deze eeuw weer tot leven. Ook diegenen die de oorlog niet zelf aan den lijve hebben ondervonden, zullen geconfronteerd worden met een episode uit onze geschiedenis, waarin het lot van de mensheid aan een zijden draadje hing.
Om het verhaal compleet te maken, worden de feiten uit de toenmalige kranten dieper uitgespit vanuit een hedendaagse invalshoek. Op die manier vertellen De Oorlogskranten niet zomaar een geschiedenis, maar brengen en illustreren ze het nieuws van toen, vers van de pers...