Nieuwjaars- of knijpkoekjes
Nieuwjaars- of knijpkoekjes
Dit recept doet een beetje denken aan dat van de Drentse knijpertjes. Maar in Friesland worden ze ook gemaakt alleen weer een beetje anders. Deze koekjes worden gebakken in een oublie-ijzer of knijpertjestang.
Nodig:
500 gr. bloem
300 gr. basterdsuiker
200 gr. boter
2 eieren
1 eetlepel gestampt anijszaad of 1 theelepel kardemompoeder
Zout
4 dl. water
Bereiding:
- Kneed de ingrediënten met het water tot een romige massa.
- Laat deze een uur staan tot het weer wat is opgestijfd.
- Het verwarmde platte wafelijzer insmeren met wat boter en het deeg lepelsgewijs in het midden ervan leggen.
- Bak de wafels boven een matig vuur aan twee kanten mooi bruin (een elektrisch ijzer regelt natuurlijk de warmte zelf).
- Rol ze daarna onmiddellijk op en vul ze met slagroom.
Het oprollen van de warme koekjes gaat het beste om een steel van een houten lepel als u een klein ijzer heeft, dat op het gas moet. Heeft u een groot elektrisch ijzer, dan is het handig om een nieuwe bezemsteel in een paar stukken te zagen. Dan kunt u zo'n stuk gebruiken om de koekjes omheen te rollen.